Just Flow

Sciencehub de Oerknal

Wat was het doel van de cliënt?

Sciencehub’s zijn interactieve ‘musea’ waarin jongeren op spannende manieren met technologie bezig zijn. Astron werkte samen met Just Flow om een ​​gamified aanpak toe te passen bij het ontwerpen van een science hub rond het thema van de zoektocht naar antwoorden op de mysteries in het universum. In het kort werd het doel samengevat: de leerlingen van 11-13 jaar oud 60 minuten hyperfocus laten hebben op (radio)astronomieonderwerpen.

Het proces:

Voor dit project zijn we begonnen met interviews met belanghebbenden om tot gedeelde verwachtingen en doelstellingen te komen. Op basis daarvan werd een eerste conceptpaper gemaakt om inspiratie te creëren bij de projectgroep rond het gebruik van interactieve technologieën, game-elementen en de algehele gebruikersreis. In deze fase kreeg het idee voor een escape room-ervaring met drie kamers vorm. In een reeks daaropvolgende co-creatieworkshops werd het gedetailleerde concept uitgewerkt. In het uitgewerkte concept beschreven we de verhaallijn, de leerdoelen, algemene inhoud, interactieve stukken per ruimte en het soort (emotionele) ervaring van de potentiële bezoekers. Het concept werd uiteindelijk vertaald naar een gedetailleerd projectplan met budget en potentiële leveranciers. Terwijl de rol van Just Flow hier formeel eindigde, bleven wij tijdens de daadwerkelijke ontwikkeling en bouw betrokken in de rol van conceptmanager/projectadviseur.

Getuigenis van de klant:

“Just Flow heeft bij ASTRON een conceptstudie uitgevoerd om te komen tot het ontwerp van een Open Science Hub. Deze Open Science Hub, ‘the Big Bang’, wordt een soort wetenschappelijke escape room waar jongeren ervaren hoe wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan en welke rol ze daarin spelen. Robin, de hoofdontwerper en conceptexpert van Just Flow, heeft ons op bijzonder inspirerende wijze geleid. Centraal in zijn aanpak stond de zoektocht naar een overkoepelend verhaal en naar de verschillende persona’s in het verhaal. Dit zorgde ervoor dat de deelnemers aan de workshops loskwamen van hun eigen (technisch/wetenschappelijke) aanpak en zich beter inleven in de spelers. Via de Just Flow-aanpak heeft Robin ons gaandeweg inzicht gegeven in wat we met ‘the Big Bang’ echt wilden overbrengen aan de bezoekers, wat we wilden dat ze zouden ervaren. Robin heeft ons niet alleen geholpen met een conceptontwerp, maar ook met een nieuwe manier om naar ons eigen profiel als wetenschapper te kijken. Wij waarderen zijn enthousiaste en professionele aanpak enorm, waarbij ook mensen betrokken waren die in eerste instantie sceptisch stonden tegenover een “gamified” aanpak.” – Marco de Vos, ASTRON.

Meer voorbeelden zien?